Selecteer een pagina

DRY NEEDLING

Effectieve behandelmethode bij spierproblematiek - Directe pijnvermindering en verbeterde mobiliteit

DryNeedlingMensenAlgemeen

Dry Needing Nympha Minnaar staat voor persoonlijke en kwalitatief goede zorg. Niet zomaar symptomen bestrijden, maar de kern van het probleem achterhalen. Of de zwakke schakel opsporen ter voorkoming van klachten. Met een efficiënte, op maat gemaakte behandeling krijgt u de zorg die u nodig heeft. U kunt bij Dry Needling Nympha Minnaar terecht voor klachten aan het bewegingsstelsel. Nympha Minnaar is gespecialiseerd in behandeling van myofasciale problemen. U kunt hierbij denken aan rugpijn, nekpijn, schouderklachten, tenniselleboog, hoofdpijn, migraine, uitstralende pijn in benen of armen, pijn in gewrichten. Dry needling is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig.

Dry needling

Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode die sinds jaren wordt toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry neeshutterstock_232755100dling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (“uitstralende pijn”, “soort zenuwpijn”). De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Anderen omschrijven het als een klein schokje. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. Dry needling kent zeer goede resultaten. Het is klinisch gezien een van de meest doeltreffende methoden bij pijnklachten.

Bijwerkingen, complicaties en contra-indicaties  

Behandeling door middel van dry needling kent bijwerkingen. Zoals hiervoor genoemd kan er na de behandeling een soort spierpijn gevoeld worden in de behandelde regio en soms een verergering van de symptomen. Dit is van voorbijgaande aard en duurt gemiddeld een paar uur tot hooguit een paar dagen. Soms kunnen er tijdens de behandeling vegetatieve reacties optreden zoals zweten, een beroerd gevoel, misselijkheid of duizeligheid. Na de behandeling kan het zijn dat er een of meerdere blauwe plekken zitten op de plaats waar is geprikt. Dit komt omdat er tijdens de behandeling af en toe een bloedvaatje wordt aangeprikt.  Daarnaast zijn er in de literatuur een aantal ernstige incidenten gemeld na dry needling, zoals een pneumothorax. Bij bepaalde condities is dry needling gecontra-indiceerd, zoals bij zwangerschap, een pacemaker of defibrillator, antistollingsmedicatie, bloedingsproblematiek, kunstmatige hartklep, verminderd afweersysteem of een kunstgewricht. 

Niet hetzelfde als acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Bij dry needling worden één of meerdere naalden gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten (de triggerpoints of spierknopen) en is geen “energie”-behandeling. 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een kleine plek in een spier die bij lichte druk al een pijnreactie geeft. Een triggerpoint geeft naast lokale pijn ook vaak uitstralende pijn (zogenaamde ‘referred pain’). Een triggerpoint wordt ook wel een spierknoop genoemd.

Een triggerpoint verdwijnt niet spontaan of door rust. Als de oorspronkelijke oorzaak al lang verdwenen of genezen is, kan het zijn dat u nog altijd last blijft houden van triggerpoints en hierdoor pijnklachten heeft.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
– pijn (vaak dof, diep en zeurend van karakter, een soort uitstralende ‘zenuw’ pijn, vaak in een bepaald gebied en moeilijk te lokaliseren)
– stijfheid
– bewegingsbeperkingen
– verminderde kracht

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

– acuut (ongeval, verkeerde beweging, e.d.)
– chronisch (door een langdurige verkeerde houding)
– overbelasting
– te weinig beweging
– stress
– e.d.

Diagnoses

Bij veel verschillende aandoeningen en diagnoses kunnen spieren en spierverkrampingen een rol spelen. Dry needling kan dan de zogenaamde ‘myofasciale component’ van deze klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een Achillespees probleem zoals een Achilles tendinitis. Hierbij kunnen de kuitspieren (de gastrocnemius en soleus) zijn verkort waardoor de peesproblemen in stand worden gehouden. Triggerpoints in de kuitspieren kunnen ook pijn onder de hiel (hielspoor/plantar heel pain) veroorzaken. Lage rugkachten zoals een hernia of sciatica kunnen een myofasciale component hebben, bijvoorbeeld problemen met de heup- en bilspieren. Een tenniselleboog kan veroorzaakt worden door verkramping van spieren rond de schouder, bovenarm en onderarm. Ook bij ‘onderliggende’ problemen zoals artrose, een bursitis of ‘slijtage’ kan er sprake zijn van myofasciale problemen. Het behandelen hiervan door middel van dry needling kan er voor zorgen dat de pijn vermindert en u weer beter kunt bewegen en beter kunt slapen. De artrose kan natuurlijk niet weg-geneedled worden, maar de bijkomende klachten kunnen wel verminderen.

Behandelaar

U wordt in deze praktijk behandeld door drs. G.N.M. (Nympha) Minnaar-van der Feen. Nympha is fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en oncologiefysiotherapeut, ingeschreven in het KRF NL, het kwaliteitsregister van de KNGF, BIG-nummer: 89056557104. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in het behandelen van mensen met uiteenlopende klachten.

Klachtenregeling

Op basis van de Wet Klachtrecht CliëntenZorgsector (de WKCZ) heeft een zorgaanbieder de verplichting om zich aan te sluiten bij een klachtenregeling. Deze praktijk is aangesloten bij de klachtenregeling van het KNGF. 

Behandeling

Behandelingen vinden plaats op afspraak. De praktijk is gevestigd aan de Oude shutterstock_317136938Koudekerkseweg 55 in Middelburg. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten en kost 65 euro. De eerste behandeling (inclusief screening, intake en onderzoek) duurt ongeveer 60 minuten en kost 130 euro. Wilt u bij de eerste afspraak het pasje van uw zorgverzekering meenemen?

Als u onverhoopt verhinderd bent, graag de afspraak minimaal 48 uur van te voren afmelden.

 

Tarieven per 1-6-2023

Prestatie Tarief in euro’s
Zitting fysiotherapie (behandeling, ongeveer 30 minuten) 65
Screening en intake en onderzoek (zonder verwijzing) 65
Intake en onderzoek na verwijzing 65
Niet nagekomen afspraak 30

Vergoeding door zorgverzekering

De politiek heeft besloten dat er marktwerking in de gezondheidszorg moet zijn. Voor fysiotherapeuten betekent dit dat zij met de zorgverzekeraars contracten kunnen afsluiten. Contracten afsluiten heeft twee kanten: enerzijds biedt dit een service voor de cliënt, anderzijds neemt de zorgverzekeraar de positie in van de behandelend therapeut. Met name het laatste is iets waar ik niet achter kan staan. In de aangeboden contracten geven de zorgverzekeraars niet de vergoeding en de ruimte om de kwaliteit te leveren die ik voor ogen heb. En kwaliteit is altijd mijn uitgangspunt. De aandacht verschuift teveel van patiënt en individu naar targets en productie. Dat is niet de weg die ik wil gaan. Onderhandelen over de inhoud van deze contracten is niet mogelijk.

Daarom werk ik zonder contracten met de zorgverzekeraars. Ik zie in deze contractvrijheid een uitstekende mogelijkheid om de kwaliteit van mijn werk te waarborgen. Geen knellende regelgeving en geen bureaucratische administratie. Mede doordat de administratie overzichtelijk en hanteerbaar blijft, kan ik al mijn aandacht en tijd aan uw behandeling besteden. Voor een optimaal resultaat.

In de praktijk houdt dit in dat u voor de behandelingen zelf de nota ontvangt. Deze kunt u vervolgens bij uw zorgverzekeraar voor (gedeeltelijke) vergoeding indienen, afhankelijk van uw polis. Kijkt u hier zelf de voorwaarden van uw zorgverzekeringspolis op na. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor informatie over de vergoedingen. Het standaard eigen risico van de basisverzekering is niet van toepassing op uw aanvullende verzekering. Niet alle verzekeraars vergoeden fysiotherapie zonder verwijzing bij een fysiotherapeut zonder contract. Check vooraf of uw verzekering Directe Toegang Fysiotherapie (DTF) vergoedt of dat u voor vergoeding een verwijzing van uw (huis)arts nodig heeft.

Afspraak maken

Tijdens behandelingen ben ik niet telefonisch bereikbaar. Daarom is het erg handig als u mij een Whatsapp bericht stuurt om een afspraak te maken. Een afspraak maken kan natuurlijk ook via email, sms of Signal. 

Contact

Drs. Nympha Minnaar-van der Feen

Praktijkadres:

Dry Needling Nympha Minnaar
Oude Koudekerkseweg 55
4335 CB       Middelburg

Telefoon: 06 – 10 789 273
E-mail: info@dnnm.nl
Website: www.dnnm.nl

KvK: 12556750
IBAN: NL13 INGB 0004 3309 33

Dry Needling Nympha Minnaar is onderdeel van Fysia – praktijk voor fysiotherapie (AGB 04-(0)63060)

Let op: Als u met de auto naar de praktijk komt: in de buurt van de praktijk is een ‘blauwe zone’. Hier kunt u gratis parkeren met een parkeerschijf.

Meer informatie

Neemt u gerust contact met mij op als u nog vragen heeft!

DRY NEEDLING

Effectieve behandelmethode bij spierproblematiek - Directe pijnvermindering en verbeterde mobiliteit
error: Content is protected